Veranderende regelgeving en vergevorderde plannen

15-10-2019

Aan de Havenkade van Dronten verrijst straks de eerste gasloze woonwijk van Dronten. Een ambitieus plan dat veel aandacht, zorgvuldigheid en tijd vereist. Omdat sinds vorig jaar nieuwbouwwoningen niet meer mogen worden aangesloten op gas, moest het plan opnieuw ontwikkeld worden. De plannen zijn hierdoor verschoven naar eind 2019. ‘Het resultaat wordt een veelzijdige woonbuurt met een breed aanbod aan duurzame en comfortabele woningen in het havengebied van Dronten,’ vertelt Mark Onderdijk, directeur van VSO makelaars.

‘Projectontwikkelaar Van Wijnen is druk bezig om de ontwerpen af te ronden,’ vertelt Mark verder. ‘De regelgeving over gasloos bouwen is het afgelopen jaar veranderd. Er is daarom een zorgvuldige studie gedaan naar de juiste keuze voor het gasloos bouwen. Dit heeft de nodige tijd en aandacht gekost, waardoor er wat vertraging ontstaan is. Van Wijnen is druk in overleg met de gemeente. De bouwplannen zijn inmiddels verder verfijnd, waardoor we een echt bijzonder project neer kunnen zetten.’

Zelfvoorzienende wijk
Er komt een stadsverwarmingssysteem waardoor de gehele wijk zelfvoorzienend wordt. Middels een warmtekrachtkoppeling, gevoed door gedroogde houtsnippers uit de regio, zorgt dit systeem samen met de zonnepanelen voor opwekking van warmte en elektriciteit. Hierdoor is er in de woningen niet allerlei bijzondere apparatuur nodig om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Welke plannen zijn er?
Naar verwachting komen er meerdere soorten woningen: vrijstaande woningen, appartementen, kadewoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Ook worden er huurhuizen gebouwd. ‘In totaal komen er negentien vrijstaande woningen aan de waterkant, verkrijgbaar in twee types: de ene heeft twee lagen, de andere heeft er drie. Mooi voordeel voor vaarliefhebbers: je kunt hier een boot aanleggen aan de eigen aanlegsteiger, eventueel met een boothuis.’ Ook behoort een bad- en slaapkamer op de begane grond tot de mogelijkheden.

De ontwikkeling van de andere woningen is ook nog in volle gang. ‘Het is al duidelijk dat er twee appartementencomplexen komen met in totaal 48 appartementen met daaronder parkeergelegenheid. De kadewoningen komen in een drielaagse en vierlaagse uitvoering, waarvan de vierlaagse variant geschikt is voor wonen en werken. Ook worden er veertien twee-onder-een-kapwoningen gebouwd, ook met eventueel een slaapkamer op de begane grond.’

Hoe ziet de planning eruit?
‘Zodra alle ontwerpen definitief door de gemeente Dronten goedgekeurd zijn, kunnen we starten met de verkoop. We verwachten dat wij en TOPZORG makelaars hier in september of oktober van dit jaar mee kunnen beginnen, waarbij de twee-onder-een-kapwoningen als eerste in verkoop gaan.’ Eind 2019 begint start de bouw van de huurwoningen. ‘De start van de bouw van de koopwoningen staat gepland voor het voorjaar van 2020.’

Ben jij geïnteresseerd in een woning in Havenkade Dronten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Zo houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen de start verkoop. Wanneer het zover is, organiseren we een aantal informatiemomenten in Dronten. Inschrijvers ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging van een van de makelaars.

Blijf op de hoogte

Havenkade is een ontwikkeling van Van Wijnen:

Wil jij graag wonen aan de kade van Dronten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, geef je woonwensen door en schrijf je vrijblijvend in als belangstellende voor een woning.

Havenkade is een ontwikkeling van Van Wijnen: